Mad Max: Fury Road (2015)


Ή, στα ελληνικά, Mad Max: Ο δρόμος της φωτιάς. Ή, προτιμότερα, Μαντ Μαξ: Φχιούρι ρόουντ.

Για την ταινία είμαι σίγουρος ότι όλοι έχετε ακούσει πολύ καλά λόγια. Έχει τεράστιο hype, πράγμα που με έκανε λιγάκι διστακτικό πριν τη δω. Δηλαδή ήμουν psyched, αλλά κρατούσα μικρό καλάθι, γιατί κάθε φορά που περιμένω ταινία για κάνα χρόνο στο τέλος καταλήγει να είναι είτε πατάτα είτε καλή αλλά σε καμια περίπτωση αντάξια των (υπερβολικών) προσδοκιών.

Ε και ξέρω’γω το μικρό καλάθι που κράτησα δεν έφτασε για να χωρέσει το όσομνες.

posterΗ ταινία ανοίγει με έναν τυπά που στέκεται στο wasteland δίπλα στο αμάξι του και κοιτάει ένα χάρτη. Ξαφνικά -αφού τρώει μια σαύρα έτσι για το ροκ- αντιλαμβάνεται ότι έρχονται κάποιοι, μπαίνει στο αμάξι κ προσπαθεί να τους ξεφύγει. Δεν τα καταφέρνει όμως, τον πιάνουν και τον οδηγούν στο Citadel, μια “πόλη” όπου κάνει κουμάντο ο Immortan Joe, ουσιαστικά ένας warlord που κρατάει το νερό και τη βενζίνη (τα δύο πιο πολύτιμα αγαθά) για την πάρτη του και κάποιους “εκλεκτούς” που ζουν στην “καλή γειτονιά” του Citadel και αφήνει την πλέμπα να ζει σε σκατά συνθήκες, δίνοντάς τους κάποια ψίχουλα για να μην γκρινιάζουν πολύ.

Σε κάποια φάση λοιπόν, ο Joe στέλνει την Imperator Furiosa σε μια άλλη πόλη εκεί παραδίπλα, για να πάρει την ετήσια (;) ποσότητα βενζίνης που χρειάζονται στο Citadel (έχουν συμφωνία, καθώς κάθε μία από τις πόλεις στην περιοχή αυτή παράγει κάτι συγκεκριμένο το οποίο εμπορεύεται με τις υπόλοιπες). Η Furiosa λοιπόν, οδηγώντας ένα War rig (μπορείς να το πεις και τανκ με δεξαμενή) ξεκινάει για το Gas Town, αλλά σε κάποια φάση κάνει ένα detour, ο Immortan Joe που παρακολουθεί από το Citadel ψυλλιάζεται ότι κάτι δεν πάει καλά, μαθαίνει ότι η Furiosa πήρε τις γυναίκες του και βάζει μπρος την τρελή καταδίωξη. Παίρνει τα War boys -φανατικούς οπαδούς του που θεωρούν πως θα πάνε στη Walhalla αν πεθάνουν πολεμώντας για τον Joe, καβαλάνε μια στρατιά αυτοκίνητα moddαρισμένα μέχρι αηδίας για καταδίωξη και αντοχή ενάντια σε σφαίρες, εκρήξεις και φωτιά και αρχίζουν να κυνηγάνε την Furiosa. Ένας εκ των War boys, ο Nux, κοτσάρει και τον Max στο καπό του αμαξιού του και τον χρησιμοποιεί σαν bloodbag.

Δε θα συνεχίσω με το στόρι. Από κει και πέρα είναι ΚΥΡΙΩΣ μια τεράστια δίωρη καταδίωξη με ξύλο, εκρήξεις, sandstorms και περίεργα ρούχα.

Αν όλα αυτά ακούγονται λίγο “wtf” ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΟΗΜΑ. Η madmaxίλα ξεχειλίζει από τα μπατζάκια της ταινίας. Το αυστραλέζικο outback wasteland έχει καταλήξει να είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτεται κάποιος με το που ακούσει “post apocalyptic” και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα προηγούμενα 3 Mad Max (και στο Fallout, νταξ) και η αισθητική του είναι 100% εκεί. Και ανεβασμένη στο 11. Είναι τόσο over the top ΟΛΑ που καταλήγουν να δένουν μεταξύ τους τέλεια. Επιπλέον έχεις και εναν Hardy που παίζει τον HARDY και μια Charlize Theron που αφιερώνει (κάποτε δεν την πήγαινα με τίποτα).

Επίσης, έχει και κάτι άλλο.
Όταν ξεκινάνε την καταδίωξη ο Immortan Joe και τα War boys αποφασίζουν ότι θέλουν και μουσική στο δρόμο.

Και τι κάνουν;

Κάνουν αυτό:

bard

Ναι. Παίρνουν μαζί τους ένα όχημα το οποίο είναι “κινητή συναυλία”. Έχει πίσω 4-5 τύπους με τύμπανα και από μπροστα ΦΤΑΚΟΣΑ ηχεία και έναν κιθαρομπασίστα με κιθαρομπάσο flamethrower.

Ο οποίος κρέμεται από bungee cords.

Ε, ξέρω γω, τι άλλο θέλετε;

Δείτε το: Αν είστε του postapocalyptic, του action και δε θεωρείτε ότι για να είναι καλή μια ταινία πρέπει να περιλαμβάνει σκηνή εσωτερικής αναζήτησης με την κάμερα να δείχνει τον αγκώνα του πρωταγωνιστή για 15 λεπτά. Μια χαρά exploration έκανε στα themes του και το Mad Max χωρίς να σε βάζει για ύπνο.

Μην το δείτε: Μάλλον αν δε σας άρεσαν τα προηγούμενα Mad Max. Ή/και αν δεν είστε του action. Αν δεν έχετε 8 ευρώ. Αλλά ξέρω’γω στ’αλήθεια. Όχι επειδή προτιμάτε να πιείτε 2 μπύρες στις Μοίρες. Καλύτερα πηγαίντε στο Mad Max…

Βαθμολογία: What a lovely day/10.

Advertisements

About Eurydice

Meh...
This entry was posted in Movies and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s